Wij gebruiken cookies om uw surfervaring zo eenvoudig mogelijk te maken. OK

T-motion: Slimme oplossing van Toyota voor efficiënt goederentransport

Bij intern transport worden lasten gewoonlijk op conventionele pallets verplaatst met vorkheftrucks. Toyota heeft echter een concept ontwikkeld waarbij met oplossingen zonder vorken nog meer toepassingen mogelijk zijn. Het T-motion-concept omvat een breed assortiment trekoplossingen voor onder andere de maakindustrie en de e-commercesector, waarin artikelen afzonderlijk worden vervoerd.

Bij veel logistieke activiteiten moeten, in plaats van traditionele eenheidslasten, goederen apart worden vervoerd. Het bekendste voorbeeld is orderverzamelen, maar ook in veel andere situaties is dit het geval, zowel in industriële als in niet-industriële omgevingen. Een voorbeeld is de maakindustrie, waar in het kader van het 'lean just-in-time-principe' op een specifiek moment in het productieproces precies de juiste onderdelen moeten worden verzameld in verband met de orderdoorloop. Zo hoeven in het hele proces geen minivoorraden te worden aangelegd, wat betekent dat er geen kapitaal voor hoeft te worden aangewend en er geen risico is op verspilling door beschadiging of veroudering.

Een andere snel groeiende toepassing is het uitvoeren van bestellingen in de wereld van e-commerce. Hierbij worden voor eindklanten losse artikelen geselecteerd die tijdens de verzamelronde worden gesorteerd. Voor het merendeel van deze activiteiten is alleen horizontaal transport nodig, waarbij af ten toe moet worden verzameld op hogere niveaus.

Toyota heeft voor dit type goederenbehandeling een aantal oplossingen ontwikkeld onder de conceptnaam T-motion. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de jarenlange en aantoonbare ervaring van het bedrijf op het gebied van lean manufacturing, wat zich vertaalt in een efficiënte logistieke planning. Er zijn veel situaties waarin de trekoplossingen van T-motion het verschil kunnen uitmaken – ze maken het werk lichter, vergroten de veiligheid en besparen tijd en geld.

Het concept is gebaseerd op een breed assortiment lastdragers, waarmee klanten oplossingen kunnen ontwikkelen die precies zijn afgestemd op hun operationele eisen. Daarbij kan het ook gaan om een ontwerp op maat voor bijvoorbeeld productieactiviteiten waarbij onderdelen in sets moeten worden afgeleverd aan de productielijn. Behalve lastdragers biedt Toyota ook een zeer omvangrijk assortiment trekkers, van eenvoudige meelooptrucks tot machines met een trekcapaciteit van 49 ton voor transport over langere afstanden. Het totale assortiment omvat de BT Movit-trucks voor intern transport en de Toyota Tracto-modellen met luchtbanden, die ook geschikt zijn voor buitengebruik.

“Ons T-motion-concept biedt interessante oplossingen, zelfs voor onze klanten met traditionele orderverzamelingstoepassingen”, legt Sam Coles uit, SVP Marketing and Sales, “want met trektreinen kunnen we meer lastdragers trekken, meestal rolcontainers, op units achter elkaar. En zelfs bij een langere trein heb je minder ruimte nodig om te draaien omdat met het besturingssysteem dat we gebruiken de hele transporteenheid nauwkeurig kan worden bestuurd.”

Bij Toyota’s T-motion-concept zijn ook geautomatiseerd transport en 'remote drive' mogelijk, ideaal bij het orderverzamelen omdat de operator zich op het hanteren van de artikelen kan richten in plaats van zelf te moeten rijden. Andere niet-industriële toepassen zijn lichtgewichtlastdragers en -trekkers die eenvoudig inzetbaar zijn in kantoor- en winkelruimten, en speciale modellen voor de zorgsector.

Wat u wellicht ook zal interesseren

BT Movit industriële trekkers

Productie

Een belangrijke afdeling waar we u kunnen helpen, is in de productie. We gaan er prat op dat we steeds de beste oplossingen bieden, die u helpen een lean productieflow op te zetten.

Lees meer >

Toyota Production System

We passen lean productie toe en werken volgens een systeem waarbij we alleen produceren wat u bestelt.

Lees meer >
Duurzaamheid heftrucks

Duurzaamheid

Samen maken we het verschil voor maximale veiligheid, minimale impact op het milieu en optimale bedrijfsprocessen. 

Lees meer >
BT Optio orderpickers

Ons productaanbod

Bekijk ons volledige assortiment vorkheftrucks, inclusief reachtrucks, pallettrucks en orderverzamelaars.

Lees meer >