Wij gebruiken cookies om uw surfervaring zo eenvoudig mogelijk te maken. OK

Toyota Industries Corporation neemt weldra Vanderlande over

Het vormen van een wereldwijde leider en leverancier van een totaalaanbod aan oplossingen voor goederenbehandeling – van manueel tot volledig automatisch

Toyota Industries Corporation (TICO) heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Vanderlande – wereldwijde marktleider in logistieke automatiseringsprocessen in luchthavens en de ‘parcel’ markt, maar ook een toonaangevende leverancier van magazijnen via NPM Capital, de huidige eigenaar van het bedrijf. 

Meer informatie?

Hugues Van Espen - Managing Director Toyota Material Handling Belgium
E-mail: hugues.vanespen@be.toyota-industries.eu

 

 

De overeenkomst reflecteert de strategie van TICO om de aanwezigheid in geautomatiseerde goederenbehandeling te vergroten en volgt kort op de recent bekend gemaakte overname van Bastian Solutions in Noord-Amerika. De wereldwijde leidinggevende positie van TICO als leverancier van totaaloplossingen binnen de goederenbehandelingssector wordt door dit alles nog versterkt.

Vanderlande werd opgericht in 1949 en heeft haar hoofdzetel in Veghel (Nederland). Het bedrijf is actief in meer dan 105 landen en heeft vestigingen in 30 landen. Doorheen de jaren heeft Vanderlande innovatieve systemen, intelligente software en lange termijn oplossingen ontwikkeld, die geleid hebben tot een significante groei van het bedrijf in de afgelopen jaren en ervoor gezorgd hebben dat nauwe banden werden gesmeed met belangrijke klanten die de toekomst van het bedrijf verzekeren.

Managing officer bij TICO en Chairman van de Supervisory Board van Vanderlande Mr Norio Wakabayashi: “Vanderlande vult ons huidige aanbod aan dankzij een volledige range geïntegreerde automatische oplossingen voor goederenbehandeling. Daarnaast zien we ook een strategische match met ons uitgebreide verkoops- en servicenetwerk. Deze overname creëert namelijk een nog grotere, wereldwijde verspreiding naar alle landen toe waarin automatisering een rol speelt.” 

”Vanderlande’s CEO Remo Brunschwiler voegt hier aan toe: “Vanderlande is tevreden om overgenomen te worden door zulk een bijzonder grote en succesvolle partner. De financiële kracht achter TICO en de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf zal Vanderlande helpen met het bereiken van duurzame groei.

NPM Capital’s Managing Director, Bart Coopmans besluit: “NPM Capital heeft er sinds 1988 een lange termijn focus op nagehouden met betrekking tot investeringen in Vanderlande. We hebben geïnvesteerd in Vanderlande en de technologische ontwikkelingen van het bedrijf die resulteren in de huidige positie van het bedrijf als marktleider. Het toevoegen van Toyota als een sterke, strategische aandeelhouder maakt dat Vanderlande de volgende stap zal kunnen nemen in de verdere groei van het bedrijf.”

De overname door TICO werd volledig goedgekeurd en ondersteund door Vanderlande’s Management Board en ondernemingsraad. Vanderlande zal de naam en bedrijfsidentiteit blijven behouden en zijn activiteiten vanop dezelfde locaties blijven uitvoeren.

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders en zal vermoedelijk worden afgerond tijdens het tweede kwartaal van 2017. 

 

1. Overzicht overname

Acquisitie methode: Acquisitie van 100% van de aandelen door een eigen, Europese dochteronderneming

Kost: 1.16 miljard euro

Voorziene afsluitdatum: Q2 2017

  

2. Wie is Vanderlande:

Vanderlande is de wereldwijde marktleider op het gebied van automatische, logistieke processen op luchthavens en in de ‘parcel’ markt. Het bedrijf is een vooraanstaande leverancier van proces automatisering oplossingen voor magazijnen in sectoren als e-commerce, voeding, retail en mode.

Zodoende hebben reeds 12 van Europa’s top 20 e-commerce bedrijven en vele distributiebedrijven, hun vertrouwen in de efficiëntie en de betrouwbare oplossingen van Vanderlande gegeven. De bagageafhandeling systemen van het bedrijf verplaatsten 3.2 miljard stuks bagage per jaar over de hele wereld, m.a.w. 8.8 miljoen per dag.  Hun systemen zijn actief in 600 luchthavens, waaronder 14 van ’s werelds top 20.  Meer dan 20 miljoen pakketten (300 pakketten per seconde) worden elke dag behandeld door hun systemen, geïnstalleerd bij de meest toonaangevende parcel bedrijven.

Het bedrijf richt zich op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en de concurrentiepositie van haar klanten. Door nauwe samenwerking streeft zij naar de verbetering van hun operationele activiteiten en de uitbreiding van hun logistieke prestaties.  De uitgebreide portfolio van geïntegreerde oplossingen – innovatieve systemen, intelligente software en life-cycle service – leidt tot de realisatie van een snelle, betrouwbare en efficiënte automatiseringstechniek.

Vanderlande werd opgericht in 1949 en heeft meer dan 4.500 medewerkers, allemaal betrokken bij de groei van het bedrijf op verschillende locaties op elk continent. Met een constant toenemende omzet van meer dan een miljard euro, heeft het bedrijf een wereldwijde reputatie opgebouwd gedurende de afgelopen zes decennia als een zeer betrouwbare partner voor logistieke proces automatisering.

Voor meer informatie over het bedrijf, de producten en technologie, evenals carrièremogelijkheden, bezoek de website :  www.vanderlande.com

3. Wie is Toyota Industries Corporation

Toyota Industries Corporation (TICO) werd opgericht in 1926 in Japan als fabrikant van automatische weefgetouwen. Sindsdien heeft TICO de reikwijdte van haar zakelijke domeinen uitgebreid en voert momenteel business in zes domeinen over de hele wereld.

In de goederenbehandelingssector, onder de Toyota Material Handling Group (TMHG) management structuur, bundelen fabrieken en verkoopsdistributeurs hun krachten, verspreid over de hele wereld sinds 2001.

 

Bedrijfsnaam: Toyota Industries Corporation (TICO)

Marktaanbod: Automatische weefgetouwen, auto airconditioning compressoren, auto’s,  motoren, elektronica en goederhandelingsystemen

Sales volume: € 16,8 miljard (FY 2016)*

Werknemers: 51.500 (FY 2016)

Website: www.toyota-industries.com

* Fiscaal 2016 verwijst naar het fiscale jaar eindigend op 31 maart 2016. De EURO cijfers zijn omgezet vanuit Yen, tegen de wisselkoers van het einde van het fiscaal jaar.