Iedereen kent een klassieke heftruck zoals een kind hem zou tekenen.
Lang geleden hebben fabrikanten een variant op de traditionele vorkheftruck ontwikkeld om in bepaalde omstandigheden efficiënter te werken, de reachtruck.
Naarmate de beschikbare ruimte voor industriële gebouwen beperkter en duurder werd, werd de nood om meer pallets per vierkante meter op te slaan groter.
Om het aantal pallets per vierkante meter te kunnen verhogen, moet je twee zaken doen:
Dat is waar reachtrucks zichzelf onderscheiden en beter presteren.
Het grote verschil tussen een reachtruck en een heftruck zit in de maximale hefhoogte. Die van een reachtruck ligt een pak hoger dan die van een heftruck. Waar een heftruck beperkt is tot maximum 6 à 7 meter, gaan reachtrucks ondertussen probleemloos naar 13 meter.
Bovendien hebben ze nog voldoende restcapaciteit om op grote hoogtes pallets af te zetten. Dit maakt ze dan geschikt om te gebruiken in hoge magazijnen
De hefmast van een reachtruck kan je tijdens draai- en hef manoeuvres horizontaal uitschuiven (ook wel uitreachen genoemd) waardoor je extra ruimte bespaart in smalle gangpaden.
Voor de opslag van pallets in je magazijnstelling plaats je de reachtruck recht voor de laadeenheid waarna je de mast naar buiten schuift. Bij een heftruck heb je extra tegengewicht nodig wat weer ruimte met zich meebrengt.
Als reachtruckbestuurder zit je ook in een andere positie, een kwartslag gedraaid, dan in een traditionele heftruck. Zo bespaar je ook weer extra vierkante meters.
Een ander kenmerkend verschil zijn de wielen. Dit heeft te maken met de ondergrond waarop ze gebruikt worden.
Een vorkheftruck heeft over het algemeen vier grote rubberen banden, terwijl een reachtruck vaak drie of vier kleine harde wielen heeft.
Zo kan je met een reachtruck rond zijn as draaien om makkelijker door kleine gangen te rijden.
Wanneer je een intern transportmiddel zoekt voor magazijn toepassingen die binnen gebeuren, zijn reachtrucks ideaal. Het zijn zeer efficiënte toestellen die snel én veilig op zeer grote hoogte pallets kunnen behandelen en daarvoor weinig plaats nodig hebben.
Moet je vaak buiten lasten vervoeren of van locatie tot locatie rijden, dan kies je best voor een heftruck. Ook wanneer je op de openbare weg moet rijden.