Een heftruck kopen of huren?

Een gids om u te helpen de juiste beslissing te nemen voor uw bedrijf

Wat is het beste voor u?

Veel bedrijven komen een keer voor de vraag te staan of ze een heftruck zullen kopen of huren. Natuurlijk hebben beide opties hun voor- en nadelen. Dat kan het kiezen moeilijk maken. Het kan een aantrekkelijk idee zijn om de heftruck te kopen als er voldoende kapitaal is. Natuurlijk is het een prettig gevoel geen rente te hoeven betalen. Maar hebt u zich weleens afgevraagd of dat geld niet kan worden geïnvesteerd in iets dat meer rendement oplevert? Wat zijn in dat geval de voordelen van het huren van de heftruck?

Hieronder geven we een algemeen beeld van wanneer het een logische keuze is voor een bedrijf om een of meerdere heftrucks te huren dan wel te kopen. We leggen ook de economische en operationele verschillen uit tussen lange- en kortetermijnhuur van een wagenpark en wanneer deze leiden tot minder stilstand en hogere productiviteit van medewerkers.

Voordelen van kopen

De heftruck kopen, zodat u eigenaar bent

Het kan goed voelen om een heftruck te kopen als er geld beschikbaar is en er een nieuwe (of gebruikte) heftruck nodig is. Over het algemeen zijn er natuurlijk betere zaken om in te investeren. Een heftruck verliest immers, evenals bijvoorbeeld een auto, direct waarde. Als het beleid van het bedrijf echter voorschrijft dat u alle machines en heftrucks in eigen beheer hebt, dan moet u dat natuurlijk doen. Een eigen heftruck valt onder activa op de balans. U kunt er mee doen wat u wilt zonder u zorgen te maken over wat de eigenaar van de heftruck zal zeggen als de huurperiode is verstreken.

Houd er echter rekening mee dat alle aanpassingen binnen het kader van het CE-keurmerk moeten vallen. Laat alle benodigde wijzigingen altijd uitvoeren door een expert. Zorg ook voor een onderhoudscontract voor de heftruck – bij voorkeur met het hele jaar door regelmatige servicebeurten om het risico op defecten te verminderen. Stel uzelf de vraag hoe lang u zonder de heftruck kunt als er iets gebeurt.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van kopen

+ U bent eigenaar van de heftruck en kunt doen wat u wilt binnen de grenzen van het CE-keurmerk
+ Het is een post op uw balans

- U moet zorgen dat de heftruck aan de bestaande eisen voldoet
- U bent verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties
- Door de investering beschikt u niet meer over het kapitaal
- Uw vloot wordt minder flexibel
- De waarde van de heftruck daalt snel
- U moet rekening houden met onverwachte kosten, zoals de huur van reserveheftrucks en kosten voor reparatie in geval van grote schade
- U moet de heftruck verkopen of naar de sloop afvoeren als deze niet meer geschikt is

Kiezen voor langetermijnhuur

Langetermijnhuur met service

De meeste heftruckbedrijven bieden opties voor kortdurende en langdurige huur. Veel bedrijven kiezen voor langetermijnhuur in plaats van aankoop van een heftruck. Op deze manier vermijdt u de hoge instapkosten. Bovendien zijn service, reserveonderdelen en technische tijd vaak inbegrepen bij de huur.
Als u een heftruck huurt, kunt u het kapitaal dat u anders aan de aanschaf van een heftruck had uitgegeven gebruiken voor andere zaken waarmee u het kapitaal van uw bedrijf kunt ontwikkelen. Als de rente ook nog eens laag is, zijn er maar weinig redenen om geld te steken in een heftruck die snel in waarde daalt. Let wel op dat u huurt bij een geautoriseerd bedrijf en dat de heftruck is gecontroleerd.

Wanneer kiest u voor langetermijnhuur?

  • Bij specifieke projecten
  • In geval van geplande wijzigingen in de productie
  • Als u flexibiliteit wilt creëren in het permanente wagenpark
  • Als u vaste maandelijkse kosten wilt

Kiezen voor huren op korte termijn

Korte termijn huur tijdens piekseizoenen

Langetermijnhuur heeft veel voordelen, maar kortdurende huur kan in sommige gevallen ook een goede oplossing zijn, zoals tijdens piekperioden. U kunt immers kosten verminderen buiten het piekseizoen, als u niet zoveel heftrucks nodig hebt. Zo voorkomt u dat u heftrucks hebt staan die niet worden gebruikt. Huren is handig rond de feestdagen, als de handel toeneemt en de doorlooptijd in het magazijn omhoog moet. Kortdurende huur is ook een goede oplossing als een heftruck kapotgaat en u snel een nieuwe nodig hebt of als u gaat verhuizen of reorganiseren en de heftruck maar korte tijd nodig is. Kies niet voor langere tijd voor kortetermijnhuur: de prijs is vaak hoog.

Wanneer is kortdurende huur geschikt?

  • Als u een korte en afgebakende periode een heftruck nodig hebt
  • Als uw bedrijf seizoensluwte kent 
  • Als uw bedrijf seizoenspieken kent
  • Als u niet weet of de vraag blijft aanhouden
  • Als u extra mankracht nodig hebt
  • In dringende gevallen
Alles verwijderen