Welke soort last hanteer je?
Het spreekt voor zich dat het hefvermogen van jouw truck groter moet zijn dan het maximumgewicht van de last. Maar het is niet voldoende om enkel deze cijfers te controleren. Het werkelijke hefvermogen van de truck onder gebruiksomstandigheden, noemen we de restcapaciteit. Dit hangt af van heel wat factoren. Namelijk het lastgewicht, de grootte en vorm van de last, gewichtsverdeling binnen de last, hoogte van de opslagruimte en eventuele voorzetapparatuur.
Restcapaciteit van jouw heftruck
Hoe meer deze factoren het zwaartepunt beïnvloeden, hoe minder restcapaciteit jouw heftruck heeft. Voordat je overgaat tot de aankoop van een truck, is het essentieel om de capaciteit te berekenen die je werkelijk nodig hebt.
Elektrisch of diesel/ LPG?
Eén van de belangrijkste vragen is of je kiest voor een elektrische truck of een diesel/LPG truck. Door te bepalen hoe de truck gebruikt wordt, kun je de juiste keuze maken. Ga na hoeveel shiften jouw bedrijf draait, hoeveel uren de truck in gebruik is en hoeveel downtime er mogelijk is.
Aanvangsinvestering
Elektrische trucks bestaan uit minder onderdelen, waardoor de kans op problemen en ongeplande downtime kleiner is. Kijken we naar de eigendomskosten, dan wordt de hogere aanvangsinvestering van een elektrische heftruck gecompenseerd door lagere brandstof- en onderhoudskosten. De batterijcapaciteit van elektrische heftrucks is de laatste jaren enorm verbeterd maar je moet nog steeds tijd incalculeren om de batterij op te laden of te vervangen. Diesel of lpg-trucks hebben geen laadtijd en kunnen snel tanken indien de infrastructuur aanwezig is.
Diesel of LPG-truck
Een diesel of lpg-truck blinkt uit in openlucht, zelfs bij slecht weer. Binnen is het gebruik van deze trucks echter ernstig beperkt. In veel landen mogen dieseltrucks volgens de wet niet binnen worden gebruikt, terwijl lpg-trucks enkel zijn toegestaan als het ventilatiesysteem toereikend is om de uitlaatgassen af te voeren. Voor dieseltrucks is een speciaal tankstation nodig, LPG moet je buiten in een veilige omgeving opslagen.
Elektrische trucks
Elektrische trucks zijn geschikt voor binnen of buiten gebruik. Let wel op, bij lage temperaturen werken trucks met een loodzuurbatterij niet op volle capaciteit. Ook deze trucks hebben een speciale laadruimte nodig. Een alternatief zijn trucks met een lithium-ion batterij. Je kunt ze overal opladen, vereisen geen batterijonderhoud en zijn geschikt voor koude omgevingen.
3- of 4 wielen
Elektrische heftrucks zijn leverbaar met 3- of 4 wielen, wat ze geschikt maakt voor verschillende soorten ruimtes. Is de ruimte in het magazijn beperkt? Dan kies je best voor een driewielige truck. Als er buiten of op een ongelijke ondergrond wordt gewerkt, biedt een vierwielige truck meer stabiliteit.
Smalle gangpaden
Sommige trucks zijn speciaal ontworpen voor magazijn met smalle gangpaden. Deze hebben een compact chassis, dat een kleinere draaicirkel mogelijk maakt. De draaicirkel van alle Toyotatrucks kan u vinden op de respectievelijke productpagina’s.
Ergonomie van jouw medewerkers
De aankoop van een heftruck is ook belangrijk voor jouw medewerkers. Zo moeten de banden geschikt zijn voor de magazijnvloer én hobbels of obstakels te vermijden. Als de truck hellingen of laadperrons moet beklimmen, moet je erop letten dat de aangekochte truck een overeenkomstig hellingsvermogen heeft. Als de truck buiten wordt ingezet zorg je ook best voor een cabine om de bestuurder een aangename werkomgeving te bieden.
Bestuurderservaring
Kijken we naar de bestuurderservaring, dan laten elektrische trucks een stevige indruk na. Ze produceren geen uitlaatgassen en maken weinig lawaai. Ze zijn de beste keuze voor binnenactiviteiten, maar zijn ook geschikt voor buiten werken bij verschillende weersomstandigheden. LPG-trucks kunnen uiteraard ook binnen gebruikt worden mits de juiste ventilatie. Let wel op, Koop je nu een nieuwe diesel/LPG-truck aan? Dan moet deze voldoen aan de Stage V-norm.