Autopilot

Geautomatiseerde lithium-ion reachtrucks laten Uponor efficiënter werken

Autopilot

Over Uponor

Uponor produceert sinds 1964 leidingsystemen voor woningen en andere gebouwen. Een paar jaar geleden heeft Uponor in Nastola (Finland) een fabriek voor de productie van kunststof leidingsystemen gebouwd. Het bedrijf wordt ook gebruikt om leidingen en andere benodigdheden voor openbare nutsvoorzieningen op te slaan. Om de productie- en magazijnactiviteiten op deze locatie te verbeteren, moest het oude transportsysteem tussen de twee afdelingen worden vernieuwd. Als alternatief konden automatisch geleide voertuigen (AGV’s) het transportsysteem vervangen en aanvullen. “Voor ons zijn AGV’s een duidelijke investering in de toekomst”, zegt magazijnmanager Anssi Juurinen.

Investeren in de toekomst

Voor Uponor waren twee factoren bepalend om voor AGV’s te kiezen: ruimte en betrouwbaarheid. Door het oude transportsysteem te vervangen door geautomatiseerde heftrucks, kwam er veel opslagruimte vrij. Die kon worden benut voor andere doelen, zoals extra schappen. Het transportsysteem was bovendien aan het einde van zijn levenscyclus en vergde de laatste jaren behoorlijk veel onderhoud en arbeid. “Nu kunnen deze middelen voor andere taken worden gebruikt, waardoor de productiviteit toeneemt”, zegt Anssi Juurinen. De routes van de AGV’s zijn duidelijk gescheiden van die van de voetgangers, wat de veiligheid in het magazijn ten goede komt. Het geautomatiseerde systeem kan in de toekomst in het ERP van Uponor worden geïntegreerd, wat met het oude transportsysteem niet mogelijk was.

Autopilot

Efficiënter in alle opzichten

De geautomatiseerde heftrucks ondersteunen de volcontinue productie bij Uponor. De materiaalstroom wordt alleen onderbroken wanneer het tijd is om de batterijen op te laden. Dit is mogelijk in korte laadcycli die op de productiecycli zijn afgestemd dankzij lithium-ion batterijtechnologie. De AGV’s kunnen zichzelf automatisch opladen in hun eigen werkomgeving. Een aparte laadruimte is daardoor niet nodig. Vergeleken met traditionele batterijtechnologie besparen de lithium-ion trucks bovendien 20-30% aan energie. Ze hebben ook een langere batterijlevensduur en laden veel sneller op in een aantal korte periodes zonder dat de batterij leegloopt. Dankzij deze mogelijkheid om tussentijds op te laden, hoeven lithium-ion batterijen niet te worden vervangen, wat bijdraagt aan de ergonomie en veiligheid op de werkplek.

Efficiënte installatie

Een geautomatiseerde oplossing heeft meestal een terugverdientijd van 2-3 jaar. Wanneer een geautomatiseerd systeem wordt geïnstalleerd, leidt de introductie van de eerste truck tot een systeemomgeving die de implementatie van de volgende geautomatiseerde truck mogelijk maakt. De installatie wordt daardoor kostenefficiënt voor de volgende trucks. Het koppelen van de tweede machine kost slechts de helft van het bedrag dat met de eerste machine en de systeemomgeving is gemoeid. Het systeem werd daarom uitgebreid zodra er meetbare, positieve resultaten waren. Anssi Juurinen vertelt hoe hij de samenwerking met Toyota heeft ervaren: “Toyota is voor ons een betrouwbare partner waarmee we al jarenlang samenwerken. We maken niet alleen gebruik van hun technische oplossingen, maar rekenen ook op Toyota’s uitgebreide service en ondersteuning, omdat we vertrouwen op hun knowhow.”

Onze geautomatiseerde oplossingen

Wat je ook kan interesseren

Een autopilot die horizontaal transporteert

Geautomatiseerde trucks

De automatisering van de processen voor materiaaltransport levert voordelen op voor veel bedrijven. 

Lees meer >

Lithium-Ion oplossingen van Toyota

Wij bieden volledig geïntegreerde oplossingen aan voor lithium-ion batterijen, die in-house worden geproduceerd volgens onze hoge TPS kwaliteitseisen. 

Lees meer >

Toyota Service Concept

Geniet van de voordelen van het Toyota Service Concept en de gestructureerde aanpak voor een piekfijne service.

Meer weten

Innovatie en technologie voor de toekomst

Smart Logistics en Logiconomi bieden u vandaag oplossingen en tonen onze visie voor de toekomst.

Lees meer >

Alles verwijderen