Toyota Lean Academy ondersteunt Signify bij lean-leiderschap

Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, is tegenwoordig een nieuw bedrijf met een gloednieuwe identiteit. Signify is de wereldleider op het gebied van verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het internet of things: met verbonden verlichtingssystemen en dataondersteunde diensten biedt het bedrijf zijn klanten waarde en verandert het de beleving in huizen, gebouwen en ruimten. Signify heeft wereldwijd een groot aantal fabrieken, wat zowel uitdagingen als kansen meebrengt.

Feiten en cijfers

• Bedrijf: Signify
• Locatie: 40 productievestigingen wereldwijd
• Sector: Productie van lampen en armaturen voor tuinen, straten, winkels, stadiums, schouwburgen, enz.
• Proces: Hoge mix, hoog volume en een groot aantal verschillende processen voor de productie van een lamp van begin tot eind

Lean-niveau: geavanceerd

Signify is al vele jaren bezig met het lean-traject en werkt bij zijn activiteiten op een geavanceerd lean-niveau. Het lean-programma voor het bedrijf begon dan ook niet op beginnersniveau. Het bedrijf paste lean al toe om alle medewerkers, van top tot fabrieksvloer, bij het veranderingsproces te betrekken. De medewerkers, die deelnamen aan de lean-trainingen, hadden hoge verwachtingen en wilden door de lean-adviseurs worden uitgedaagd om nog meer over lean te leren.

Het potentieel in de fabrieken van Signify had onder andere betrekking op kwaliteitskosten, voorraad, kosten- en productiviteitsdoelen en werken in veranderende omgevingen. Daarom vroeg het bedrijf het accent niet te leggen op lean-tools, maar op leiderschap en management, zodat het zijn medewerkers meerwaarde kon bieden.

Lean-training op maat

“Ons eerste bezoek aan Toyota was boeiender en bood meer toegevoegde waarde dan eerdere lean-trainingen die we hadden gevolgd”, zegt Jan Verwerft, Lean Master van Signify. Daarom besloot het bedrijf de ‘fabrieksmanagementtraining' voor leiders en fabrieksmanagers. “De Gemba van Toyota biedt de meeste waarde, en we konden bovendien ons programma specifiek aanpassen aan wat we wilden: begeleiding bij het leiderschap en de dagelijkse leiding.”

De Toyota Lean Academy vindt het essentieel om rekening te houden met alle klantbehoeften en stemt het trainingsprogramma daarop af. De lean-adviseurs onderzoeken de huidige situatie en stellen op basis daarvan een praktische en pragmatische agenda samen.

 

De bron van lean

Het belangrijkste verschil tussen Toyota en andere lean-adviesbureaus is dat Toyota feitelijk de bron is van lean. Toyota past lean in het hele bedrijf en in al zijn processen toe en de lean-adviseurs hebben in de verschillende fabrieken en vestigingen zelf ook een lean-traject doorlopen.

Daarom ging de mensen van Signify tijdens de training terug naar de bron van lean en TPS en konden ze het met eigen ogen zien (Genchi Genbutsu). “We waren de helft van de tijd op de werkvloer, zodat we lean en de TPS-tools en -cultuur in de praktijk zagen in plaats van een oefening op papier te doen”, zegt Lars van der Meulen, Plant & Site Manager van Signify.

Het lean-programma van Signify

Signify stelde samen met de lean-adviseurs van Toyota de agenda op voor zijn lean-programma. De klant kan dus niet alleen kiezen voor standaardtrainingsmodules, maar op grond van zijn specifieke behoeften ook zelf een agenda samenstellen. De inhoud van de training werd op verzoek van Signify aangepast en ging dieper in op de volgende onderwerpen, waarbij de agenda gaandeweg nog werd bijgewerkt:

• leiderschap: wat is de functie van de leider bij het dagelijks leidinggeven en het oplossen van problemen?
• kwaliteitsbeheer en probleemoplossing
• standaardwerk: procedures voor specifieke situaties
• Kaizen-events: medewerkers trainen en hun kennis van lean-tools vergroten
• verspilling vermijden en de flow verbeteren
• beheer van verbeterpunten: veranderingen visualiseren op de werkvloer
• beheer van zwakke punten: een praktische manier om door te dringen tot de hoofdoorzaak van een probleem

Er werden in totaal zes trainingen georganiseerd en elke training werd gevolgd door 15 deelnemers van verschillende productievestigingen van Signify wereldwijd. De trainingen vonden plaats in de fabrieken van Toyota Material Handling in Ancenis (Frankrijk), Bologna (Italië) en Columbus, Indiana (VS). Onder de deelnemers waren fabrieksmanagers, kwaliteitsmanagers, operationmanagers, productiemanagers en lean-implementatieleiders.

Lean implementeren in uw bedrijfscultuur kan een hele opgave zijn. Om alle teamleden te motiveren, moet het managementteam behoorlijk veel doen. Daarom hebben de mensen van Signify met het team van de Toyota Lean Academy specifiek verder gewerkt aan de ontwikkeling van lean-leiderschap. Ze wilden meer weten over de functie van de groepsleider en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Het doel was om hun leiders (fabrieksmanagers van verschillende productievestigingen) te trainen om dit direct te implementeren in een aantal van de Signify-vestigingen en het bovendien op centraal en zelfs wereldwijd niveau toe te passen door het te implementeren in hun hoshin.

Wilt u uw eigen lean-training samenstellen?

Bent u op zoek naar een lean-training die verder gaat dan de basis? Hebt u vergelijkbare behoeften in uw bedrijf? Lees meer over lean-training en vraag via het contactformulier een training op maat aan. Ook kunt u de trainingsagenda raadplegen voor onze volgende trainingen.

Lees meer over lean-training
Alles verwijderen