Wat u dient te weten over pallets bij het kiezen van een truck

De juiste transpallet kopen voor de verschillende soorten pallets

Een pallet wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat het transport zo kosten-efficiënt, veilig en ergonomisch mogelijk verloopt. Het gebruik van pallets, zoals we het vandaag de dag kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pallets worden doorgaans vervaardigd uit hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt.

 

Wat zijn standaard pallet afmetingen? 

Er bestaat eigenlijk geen internationale standaard qua afmetingen voor pallets. De afmetingen variëren van land tot land. Hoe dan ook liggen de afmetingen binnen de landsgrenzen wel vast. Om deze te kennen, kan u best contact opnemen met de locale vestiging van uw bedrijf.

Niet alle heftrucks kunnen alle soorten pallets behandelen. Controleer daarom de palletafmetingen en de omvang van de lading (inclusief overhang) alvorens te bepalen welke vorken u nodig hebt. Het gewicht en de inhoud van de lading hebben een invloed op het zwaartepunt van de last en op de restcapaciteit van de vorkheftruck. De afmetingen van houten pallets kunnen verschillen van land tot land. De norm binnen Europa is echter 1200 x 800 mm.

Euro pallet

Wat u moet weten over Europallets 

  • De Europallets worden bevestigd met minimaal 78 nagels die volgens een bepaald patroon worden gemonteerd. 
  • De uiteindelijke pallets wegen tussen de 20 en 25 kg
  • Enkel droog hout kan worden gebruikt, zodat de Europallets niet kunnen schimmelen. 
  • Op de linkerzijde staat het EPAL logo
  • Op de middenste plank van de pallet staat het logo van de producent en de handtekening van de controleur. 
  • Op de rechterzijde staat het EUR logo 

Ontdek ons aanbod transpalletten
Euro Pallet

Europallet

Ook open pallet, 4-wegspallet of blokpallet genoemd

Bestaat uit een blokconstructie met bodemplanken aan 2 zijden en in het midden. Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Dit maakt goederenbehandeling eenvoudig met vrijwel alle types van industriële heftrucks aan de open zijden. De gevormde hoeken en bodemplanken maken het eenvoudiger om de vorken in de pallet te brengen.

Deze soort pallets is zeer courant in Europa (maar niet in Groot-Brittannië).

 

CHEP Pallet

Bottom Boarded Pallet (Chep Pallet)

Ook 4-wegspallet, blokpallet, bodemplankpallet of GKN pallet genoemd

Bestaat uit een blokconstructie met bodemplanken aan de 4 zijden en in het midden. De pallet kan langs 4 zijden worden benaderd, steeds dwars op de bodemplanken. Dit maakt goederenbehandeling eenvoudig met vrijwel alle types van industriële vorklifts, maar dit pallettype is niet geschikt voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Deze palletsoort wordt courant gebruikt.  

 

Stringer Pallet

Stringer Pallet

Ook 4-wegspallet, blok- en bodemplankpallet, bodemplankpallet, Grocery pallet, GMA pallet (USA) of CPC pallet (CDA) genoemd

Blokconstructie met laterale drager (met vorkuitsparingen). Er zijn 2 ingangen in lengterichting en 2 ingangen dwars op de bodemplanken, waardoor de pallet aan 4 zijden kan worden benaderd. Handpallettrucks en elektrische pallettrucks en stapelaars met hefarmen kunnen worden gebruikt voor horizontaal transport.

Voor benadering aan de dragerzijde zijn lage vorktypes vereist zoals handpallettrucks (lage vorkhoogte), reachtrucks, stapelaars of vorkheftrucks. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Deze soort pallets is zeer courant in Noord-Amerika, Afrika en Azië. 

Bearer Pallet

Bearer Pallet

Ook 2-wegspallet, blok- en dragerpallet of bodemplankpallet genoemd

Dit is een blokconstructie met dragers aan de zijkanten en in het midden. Dit pallettype kan slechts langs 2 zijden worden benaderd.

Geschikt voor vrijwel alle types van industriële vorklifts, maar niet voor stapelaars met steunpoten en hefvorken. De gevormde bodemplanken maken het makkelijker om de vorken in de pallet te brengen.

Deze palletsoort is zeer courant in Afrika en Azië.

Alles verwijderen