Waarom een heftruckcertificaat behalen?

De heftruckchauffeur is een onmisbare schakel in de logistieke afdeling van een bedrijf. Hij is namelijk telkens de uitgelezen persoon om materialen of producten te verplaatsen en stockeren, of bij het laden en lossen van vrachtwagens. Het gaat bij dit soort taken voornamelijk om zware ladingen en op hoge hoogte. Daardoor is het risico op een ongeval tijdens het werk voor een heftruckchauffeur dus groter dan bijvoorbeeld voor een kantoorbediende. Een opleiding voor heftruckchauffeurs en een heftruckcertificaat is daarom dus vereist om dit soort taken uit te voeren.

chauffeur-toyota-training

De veiligheid van de heftruckchauffeur eerst

Safety first! Dat geldt ook wanneer u met een heftruck rijdt. De bestuurder wordt namelijk blootgesteld aan verschillende mogelijke gevaren. Zo kunt u bijvoorbeeld uit de truck vallen, of uw lading verliezen wanneer die in de hoogte hangt. Daarom zijn er verschillende veiligheidsregels die u dient te kennen en uit te voeren als u een heftruckcertificaat wilt behalen.

Als orderpicker moet u ook in staat zijn de nodige inspecties te kunnen uitvoeren aan de truck. Nieuw of tweedehands, de heftruckchauffeur moet ervoor zorgen dat alle onderdelen van zijn heftruck up-to-date en in perfecte staat zijn. Dit kan gaan van het checken of er een brandblusser aanwezig is, tot het controleren van de batterijen. Al deze onderhoudsregels zullen het risico verminderen en de efficiëntie van de machine vergroten.

Last but not least moet de heftruckchauffeur zichzelf ook kunnen beschermen van enig risico tijdens het uitvoeren van zijn of haar dagelijkse taken. Het werk van een clarkist kan namelijk erg arbeidsintensief zijn, waardoor er kans is op spier- en gewrichtsklachten. Onze Toyota Tonero Heftrucks voor zware lasten zijn bijvoorbeeld uitgerust met verstelbare stoelen met zij- en lendesteunen. Voldoende beenruimte en de verstelbare stuurkolom bieden elke bestuurder een ergonomische werkplek.

technicien-toyota-actie

Essentiële kennis verwerven

Op technisch vlak moet de bestuurder alle elementen van zijn vorkheftruck kennen en vooral weten waarvoor ze dienen. Deze kennis moet worden verworven alvorens ze in een truck stappen om eender welke logistieke taak uit te voeren in een magazijn. De basistechnieken van het laden en lossen van goederen dienen uiteraard ook aangeleerd te worden om veilig gebruik te kunnen maken van een elektrische of Diesel/LPG heftruck. De Toyota Material Handling klantendienst staat dag en nacht klaar indien u vragen heeft in verband met onze heftrucks of om deze veilig te gebruiken.

 

Heftruckcertificaat in de praktijk

Natuurlijk dient het heftruckcertificaat ook om de praktijkkennis van de heftruckchauffeurs te testen en goed te keuren. De orderpickers moeten namelijk in staat zijn de theorie om te zetten naar de praktijk en alle aangeleerde veiligheidsregels toepassen. Bovendien vereist deze job nog andere vaardigheden zoals proactiviteit, teamspirit, een goed geheugen en structurele competenties. De bestuurder moet namelijk zonder aarzelen goederen kunnen ontvangen, verplaatsen in het magazijn en rangschikken op de juiste plaatsen in samenwerking met andere logistieke teams.

Een vorkheftruck besturen is dus een complexe karwei waarbij veel meer komt kijken dan u aanvankelijk zou denken. U bent als heftruckchauffeur namelijk niet enkel verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, maar ook van de veiligheid van uw collega’s. Het heftruckcertificaat behalen is dus een zekere garantie voor de veiligheid van iedereen in het magazijn.

Vraag uw veiligheidsposter aan

Veiligheid is zeer belangrijk bij Toyota Material Handling. Jaarlijks vinden er immers vele grote, kleine maar vooral onnodige incidenten plaats. Dit door onzorgvuldig en onjuist gebruik van vorkheftrucks. Kortom moet u dus weten wat u moet doen, en wanneer. Natuurlijk laten we u niet aan uw lot over. We delen graag onze kennis, om ervoor te zorgen dat u uw heftruck veilig gebruikt. 

Vraag hier uw veiligheidsposter aan
Alles verwijderen