;

How much can I lift with my forklift?

Learn the right capacity for your forklift

Het werkelijke hefvermogen van een heftruck berekenen

Zoals iedere heftruckbestuurder weet, is het veel lastiger dan het lijkt om een heftruck te beladen en ermee te manoeuvreren. Het veilig optillen, verplaatsen en neerzetten van een last is een complexe evenwichtsoefening met de zwaartekracht. Zo is ook het vermogen van een heftruck om lasten te hanteren, een ingewikkelder onderwerp dan u op het eerste gezicht denkt. Als een heftruck een nominaal vermogen van 2,0 ton heeft, betekent dat niet per se dat de machine elke last tot dat gewicht kan heffen. In deze gids beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over hefvermogen en laten we zien hoe u berekent wat een heftruck werkelijk kan heffen.

Wat is het verschil tussen belastingsvermogen en restvermogen?

The load centre is the horizontal distance from the vertical

Het belastingsvermogen of nominaal vermogen van een vorkliftheftruck wordt altijd vermeld. Deze wordt berekend als het maximumgewicht dat de heftruck tot een vooraf vastgestelde hoogte kan heffen wanneer het lastzwaartepunt zich op een bepaald punt bevindt.Als de last boven die hoogte moet worden geheven of als het lastzwaartepunt verder verwijderd is, wordt het vermogen verlaagd. Dat bedoelen we met restvermogen: het werkelijke hefvermogen in een gegeven situatie, dat minder kan zijn dan het nominaal vermogen.

 

Wat is het lastzwaartepunt?

Het lastzwaartepunt is de horizontale afstand tussen de verticale zijde van de vorken en het lastzwaartepunt. Het standaard lastzwaartepunt verschilt naargelang het nominaal vermogen van de heftruck en is als volgt:

  • 0-1000 kg: 400 mm
  • 1001-5000 kg: 500 mm
  • 5001-10.000 kg: 600 mm

In sommige gevallen kan het lastzwaartepunt van een heftruck verschillen van het gestandaardiseerde voorbeeld hierboven. Controleer dus altijd het informatieblad van de heftruck die u overweegt.

Welke invloed hebben hulpstukken op het hefvermogen?

Het monteren van hulpstukken vermindert het hefvermogen van de heftruck. Allereerst door het extra gewicht, maar ook doordat het lastzwaartepunt van de heftruck meestal meer naar voren verschuift. Weet u niet zeker hoeveel hefvermogen een heftruck inlevert door het aanbrengen van hulpstukken? Leg deze vraag dan eerst voor aan een productexpert.

 

Welk hefvermogen heb ik werkelijk nodig?

Dat hangt natuurlijk af van het soort last dat u wilt transporteren, maar ook van de vraag hoe hoog u die last moet heffen. Om te beginnen, kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe zwaar is mijn last? Meet het gewicht van de zwaarste pallet die u tijdens de werkzaamheden moet heffen. U kunt beter het zekere voor het onzekere nemen dan het risico lopen dat een heftruck overbelast wordt.
  • Hoe hoog moet ik mijn lasten heffen? Neem het hoogste schap dat u moet bereiken en houd een veiligheidsmarge van 200 mm aan.
  • Wat is de lengte van mijn grootste last? Denk eraan dat langere lasten het lastzwaartepunt kunnen verleggen.
  • Welk soort hulpstukken gaat de heftruck gebruiken? Vergeet niet om het gewicht en de positie ervan in te calculeren.

Nominale en restcapaciteit met de Traigo 48 als voorbeeld

Het nominaal vermogen van een heftruck is gebaseerd op het model en houdt verband met het (contra)gewicht van de heftruck. In het onderstaande voorbeeld heeft de Traigo 48 8FBE16T een nominaal vermogen van 1,6 t. In de tabel kunt u zien dat de machine een restvermogen van 1,6 ton heeft bij een lastzwaartepunt van 500 mm tot de gegeven hoogte van 5000 mm.

Maar als u de last hoger dan 5000 mm wilt heffen of als het lastzwaartepunt verschuift, ziet u dat het werkelijke hefvermogen afneemt. Dat noemen we het restvermogen. Andere factoren die van invloed zijn op het lastzwaartepunt, zoals hulpstukken, de lengte van de vorken en de vorm van de last, komen ook tot uitdrukking in het restvermogen. Als het lastzwaartepunt door één of meer van deze factoren wordt beïnvloed en bijvoorbeeld naar 1000 mm verschuift, ziet u in de tabel dat het restvermogen slechts 990 kg bedraagt.

Resultaat restcapaciteit

Nominale capaciteit 1,6 t

  Load center (mm)
Height (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* De nominale capaciteit beschrijft het maximumgewicht dat een heftruck tot een bepaalde hoogte kan heffen bij het standaardlastzwaartepunt

Nominal capacity

Safety first

Forklift attachments

Om de veiligheid van uw werknemers te garanderen, is het essentieel dat u eerst de maximumhoogte en het lastzwaartepunt berekent van de lasten en opslagruimtes waar u mee werkt. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat uw heftrucks op die taken berekend zijn. Daarvoor moet u niet alleen naar hun nominale capaciteit kijken, maar ook hun restcapaciteit voor die situatie controleren. Bij elke heftruck hoort een hefvermogenstabel, waarin staat wat het werkelijke gewicht is dat de truck bij verschillende hoogtes en lastzwaartepunten kan heffen. Op basis hiervan kunt u bepalen of een heftruck die u wilt kopen geschikt is voor de taken die u in gedachten hebt.

 

Toyota Material Handling heeft een groot aanbod van heftrucks, variërend van 3-wielige elektrische heftrucks van 1,0 ton tot 4-wielige elektrische heftrucks van 8,0 ton. Daarnaast zijn modellen met een verbrandingsmotor leverbaar. Bent u benieuwd welke heftruck voor u de juiste keuze is? Bekijk dan nu ons aanbod of neem contact op met een van onze productexperts.

Ontdek ons aanbod
Alles verwijderen