Onze energieoplossingen kunnen u helpen:
Loodzuurbatterijen waren jarenlang de meest voorkomende energiebron voor vorkheftrucks, maar in 2013 bood Toyota Material Handling als eerste fabrikant lithium-ionbatterijen aan als optie. Sindsdien zijn die snel uitgegroeid tot de belangrijkste energiebron voor vorkheftrucks. Lithium-ion en waterstof helpen bedrijven om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen, aangezien zij minder energie verbruiken dan traditionele loodzuurbatterijen.
Welke energiebron voor uw vorkheftrucks de juiste keuze is, hangt af van uw prioriteiten. Onderstaande tabel vergelijkt de meest voorkomende opties:
Tijd om volledig op te laden: 80 min.
Laadinfrastructuur: Geen, laad op via uw elektriciteitsnet
Onderhoud: Geen
Levensduur: 5.000 laadcycli
Uitstoot: Geen (in combinatie met groene stroom)
Verkrijgbaar bij: Volledig elektrisch aanbod
Tijd om volledig op te laden: 3 min.
Laadinfrastructuur: Laadstation en optionele elektrolyse-installatie
Onderhoud: Minimaal
Levensduur: 10 jaar
Uitstoot: Geen (in combinatie met groene waterstof)
Verkrijgbaar bij: 90% van het elektrisch aanbod
Tijd om volledig op te laden: 8-12 uur
Laadinfrastructuur: Aparte laadruimte
Onderhoud: Intensief: regelmatig water bijvullen
Levensduur: 1.500 laadcycli
Uitstoot: Chemicaliën tijdens het laden
Verkrijgbaar bij: Volledig elektrisch aanbod
Een lithium-ion accu is één van de efficiëntste energieoplossingen die er is. De technologie is uitermate geschikt voor zowel één- als meer- ploegenstelsels, is gemakkelijker en sneller op te laden dan loodzuur accu's en laat je toe om tussentijds te laden.
Hierdoor is het niet meer nodig om de batterijen in de loop van de dag te vervangen, waardoor je extra productief kan werken.
Accu en lader zijn afgestemd op jouw behoeften, gebruiksfrequentie, toepassing en energie-infrastructuur.
Slimme laders, voorzien van dynamische vermogensbegrenzing, sturen het totale energieverbruik aan en voorkomen dure pieken.
Wanneer je meerdere vorkheftrucks tegelijk oplaadt, sturen de laders de meeste stroom naar de heftruck met het laagste energieniveau. Dit verkort de oplaadtijd en verbetert de energie-efficiëntie van het proces met wel 15%.
Lithium-ion accu's zijn veilig, efficiënt en betrouwbaar. De technologie heeft heel wat voordelen, zoals:
Als jouw heftrucks zwaar werk moeten verrichten of intensief gebruikt worden in een ploegenstelsel, waardoor tussendoor bijladen moeilijk is, kan je kijken naar waerstof. Heftrucks met waterstof aandrijving zijn snel bij te tanken en op te laden. Bovendien verminderden ze de CO2 uitstoot aanzienlijk.
Brandstofcellen wekken elektriciteit op wanneer waterstof in contact komt met zuurstof tijdens het elektrolyseproces. Op die manier drijven ze de elektromotor aan, met water als enige restproduct.
Waterstof die is gemaakt met hernieuwbare energie is volledig koolstofvrij. Wanneer ze wordt omgezet in elektriciteit, komt er alleen gedestilleerd water vrij. Waterstof kan gemakkelijk worden opgeslagen en vervoerd, zodat hernieuwbare energiebronnen ten volle kunnen worden benut.
Brandstofcellen met waterstof zijn voordelig voor een complexe en omvangrijke heftruck vloot in bedrijven met meerdere shiften, waar het nodig is om batterijen te wisselen.
Loodzuuraccu's zijn het goedkoopst in aankoop, maar vereisen wel regelmatig onderhoud om in goede conditie te blijven.
De batterij moet ook regelmatig met gedemineraliseerd water worden bijgevuld.
Een gemiddelde loodzuur accu heeft een levensduur van ongeveer 1.500 laadcycli. Je laadt ze het best op wanneer ze rond 20% capaciteit zitten.
Een volledige laadbeurt neemt zo'n 8 tot 12 uur in beslag.
Loodzuur accu's zijn uitstekend om het principe van de circulaire economie toe te passen in eenvoudige logistieke processen.
Een heftruck met verbrandingsmotor (diesel of LPG) heeft een lagere aankoopprijs dan een elektrische heftruck en zijn geschikt voor buitentoepassingen en in ongunstige weersomstandigheden.
Diesel of LPG heftrucks hoeven niet te worden opgeladen en kunnen gemakkelijk en snel worden bijgetankt als de infrastructuur daarvoor voorhanden is.
De diesel en LPG heftrucks van Toyota voldoen ruimschoots aan de nieuwste Euro V-uitstootnormen en zijn verkrijgbaar met een hefvermogen tot 8 ton.
Heftrucks met verbrandingsmotor zijn ideaal voor buitenactiviteiten en bieden verschillende voordelen:
Hebt u de juiste energieoplossing gevonden? Dan kunnen we het heftruckmodel kiezen dat bij uw bedrijf past. Om u op weg te helpen, vindt u hieronder vier courante types heftrucks.
Aanbeveling:
De Toyota BT Levio LWI160 is een elektrische magazijntruck die ideaal is in krappe ruimtes zoals showrooms, winkels en supermarkten.
Aanbeveling:
Ons uitgebreide aanbod reachtrucks kan worden ingezet voor veel verschillende toepassingen: binnen, buiten en in krappe ruimtes.
Aanbeveling:
De Traigo 48-modellen zijn zeer energie-efficiënt, hebben een uitstekend zicht rondom en uitstekende hef- en rijprestaties
Aanbeveling:
Het Tonero-gamma van 1,5 tot 8,0 ton is uitgerust met krachtige en betrouwbare industriële motoren van Toyota, die een ongeëvenaard vermogen en stabiliteit leveren.
Ons I_Site-vlootbeheersysteem heeft een functie voor batterijbeheer in het I_Site Explorer-pakket, dat u nuttige informatie geeft over uw batterijen, waarmee u de kosten- en energie-efficiëntie kunt verbeteren.
Lithium-ionbatterijen bieden nieuwe mogelijkheden voor flexibeler laden. In tegenstelling tot loodzuuralternatieven beïnvloedt de laadfrequentie bij lithium-ion de levensduur niet. Tussendoor bijladen wordt zelfs actief aangemoedigd om uw bedrijf draaiende te houden. Met I_Site Explorer kunt u het laadniveau van uw batterijen volgen en ervoor zorgen dat zij steeds optimaal geladen zijn. Door een heftruck te laden wanneer hij niet in gebruik is, kunt u het met minder batterijen doen en beperkt u het risico dat uw heftruck op een ongelegen moment uitvalt.
Onze bedrijfsvisie is om bij alles wat we doen te streven naar nul muda (of verspilling). Dat geldt ook voor onze aanpak van het energievraagstuk. Wij hebben ons ertoe verbonden om onze eigen activiteiten tegen 2030 koolstofvrij te maken. Om die belofte waar te maken, hebben wij een energiebeleid ingevoerd dat is gebaseerd op drie pijlers en doelstellingen voor 2030:
In augustus 2019 kreeg Toyota Material Handling Zweden een officieel erkenning als onze eerste koolstofvrije fabriek, die geen CO2 uitstoot en alleen groene elektriciteit, stadsverwarming en vloeibaar biogas gebruikt.
Lees meer over het duurzaamheidsprogramma van Toyota Material Handling in Europa >>