Milieuvriendelijk
Waterstof is een van de drie keuzemogelijkheden voor elektrisch rijden naast loodzuur en lithium-ion. Toyota ziet een belangrijke rol weggelegd voor waterstof in de energievoorziening. Rijden op waterstof voorkomt uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen.
Brandstof voor een duurzame toekomst
Steeds vaker horen we dat waterstof dé brandstof voor een duurzame toekomst is. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor waterstof, zoals duurzaamheid, kostenbesparing veiligheid en gemak. Maar uiteindelijk is de keuze voor waterstof of bijvoorbeeld lithium-ion- of loodzuurbatterijen vooral afhankelijk van het logistieke proces, de complexiteit ervan en de aard van de werkzaamheden. Wat is de belangrijkste doelstelling bij een eventuele overstap? Zitten er grote pieken en dalen in de logistiek? Zijn er voldoende rustige momenten om accu's op te laden? Al deze vragen dient u te beantwoorden alvorens u een keuze kunt maken.
Duurzame oplossingen
Fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas veroorzaken milieuvervuiling en bij de verbranding komt CO2 vrij. Bovendien is de voorraad niet oneindig. Het is daarom noodzakelijk dat het huidige energiesysteem wordt vervangen door duurzame oplossingen. In deze infographic ontdek je voordelen van waterstof.
Voertuigen kunnen op waterstof rijden wanneer ze zijn uitgerust met een waterstofbrandstofcel. Opladen zoals bij een loodzuur of lithium-ion batterij is niet nodig, wel moet waterstof getankt worden. Dat gaat ongeveer net zo snel als LPG tanken, en een stuk sneller dan een batterij laden. Bekijk hiernaast de infographic over de toepassing van waterstof.
Elektrische energie
In elke sector wordt meer en meer getracht om koolstofarme technologieën te gebruiken, wat meestal neerkomt op het gebruik van elektrische energie. Daardoor is er meer vraag naar zowel elektriciteit als de infrastructuur om die te leveren – denk maar aan hoeveel laadpalen voor elektrische auto’s in vervoersknooppunten zijn geïnstalleerd.
Magazijnen willen wel overgaan op elektriciteit, maar willen niet beperkt worden door de capaciteit van het net of de tijd die nodig is om een batterij te laden. Dat is waar heftrucks met brandstofcellen om de hoek komen kijken. Die rijden op waterstof, zijn in 2 à 3 minuten volledig bijgetankt, stoten niets uit als er groene waterstof wordt gebruikt, en de waterstof kan gemakkelijk op het terrein worden opgeslagen, zodat u controle hebt over de toevoer. 90% van Toyota’s vorkheftrucks zijn elektrisch, met inbegrip van heftrucks op lithium-ion batterijen en waterstof. Toyota heeft meer dan 15 jaar ervaring met vorkheftrucks op waterstof.
Waterstofinfrastructuur
Overschakelen op heftrucks op brandstofcellen vergt een initiële investering in de waterstofinfrastructuur voor uw bedrijf. Die investering begint zichzelf onmiddellijk terug te verdienen via recurrente besparingen op de werkingskosten. Hoelang het duurt voordat de investering volledig is terugverdiend, hangt af van de aard van uw bedrijf – het is de moeite waard om dit zorgvuldig te analyseren voordat u beslist of brandstofcellen de juiste keuze voor u zijn.
Wanneer is waterstof de beste keuze?
In het algemeen is een brandstofceloplossing financieel de beste keuze voor grote vloten op één locatie. Ook wanneer heftrucks in een ploegenstelsel worden gebruikt of batterijen vaak worden vervangen, rendeert de investering sneller. Er zijn echter nog andere factoren die u in overweging moet nemen alvorens over te schakelen. Beantwoord om zeker te zijn dat u de beste keuze maakt de zelfbeoordelingsvragen eerder op deze pagina.
VIL-project Hydrolog
Vlaanderen heeft de ambitie om Europese koploper te worden in de waterstoftechnologie. Het VIL-project Hydrolog toont aan hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmaterieel in de logistieke sector een haalbare kaart wordt. VIL voert samen met Toyota Material Handling en 17 andere bedrijven het innovatieve project ‘Hydrolog’ uit rond het gebruik van waterstof voor interne logistieke transportmiddelen.
Antwerp Euroterminal
Bij AET zijn er alvast positieve reacties na het gebruik van de waterstoftruck. “We kunnen de waterstoftruck qua gebruikservaring vergelijken met de voordelen van een elektrische vorkheftruck: perfect afstelbaar, preciezer in gebruik, vinniger, nagenoeg geruisloos en geen dieseldampen meer. Bovendien kunnen we na een lange en stevige inzet onmiddellijk tanken wanneer hij leeg is, de tank is dan op 10 minuten gevuld net zoals bij een dieselvorkheftruck. Een positieve ervaring dus voor ons”, vertelt Luc De Ben, Terminal Support Coordinator bij AET.
Er is een demovloot beschikbaar om in de praktijk te ervaren hoe het werken met een waterstof heftruck gaat.
Deze trucks zijn beschikbaar als waterstof heftruck:
De waterstof demotrucks worden geleverd met een waterstof vulstation. Dit vulstation is eenvoudig te gebruiken en past in vrijwel elke ruimte.
Veel mensen denken dat waterstof werkt met een verbrandingsmotor en dat je het daarom niet binnen, bijvoorbeeld in een magazijn, kunt gebruiken. Dit is echter niet het geval. Een voertuig dat rijdt op waterstof werkt als volgt: in een brandstofcel wordt waterstof (H) uit de tank in contact gebracht met zuurstof (O₂) uit de lucht. Bij de reactie tussen beide stoffen komt elektriciteit vrij, waarmee een elektromotor aangedreven wordt. Daarnaast stoot een brandstofcel alleen water (H₂O) en warmte uit. Er is dus geen sprake van een brandstof die verbrand wordt en er komen geen schadelijke stoffen vrij.
De investering in voertuigen die rijden op waterstof ligt inderdaad hoger dan bij loodzuurbatterijen of lithium-ion-accu’s, omdat de technologie nog relatief nieuw is. Ter vergelijking: de investering in een loodzuurbatterij ligt rond de 125,- euro per kWh. Voor lithion-ion is dit onder de 500,- euro gezakt, maar dit was enkele jaren geleden nog ruim boven de 1.000,- euro. Voor waterstof ligt de investering per kWh nu nog rond de 3.000,- euro, maar de verwachting is dat dit, net zoals eerder bij lithium-ion, snel daalt naarmate de technologie meer toegepast wordt. Zeker als voertuigen 24 uur per dag worden ingezet en als er sprake is van de gehele logistiek op waterstof, dan is waterstof interessant.
Net als iedere brandstof kent waterstof risico’s. Maar als er gewerkt wordt met goed gecertificeerd en door een vakman onderhouden materieel, dan zijn de risico’s niet groter dan bij bijvoorbeeld LPG. Waterstof is officieel geclassificeerd als ‘highly toxic and explosive’ (klasse 2.1). Het is ontvlambaar en moet onder strikte voorwaarden opgeslagen worden. Echter, in de praktijk ontstaat zelden explosiegevaar omdat waterstof zo’n licht gas is, en dus opstijgt in plaats van zich net boven de grond te verzamelen. Bovendien zijn benzine en LPG ook licht ontvlambaar. Als je kijkt naar de ongevallencijfers in de eerste helft van de vorige eeuw – toen er in België veel waterstof werd gebruikt voor onder andere stadsverwarming en stadsverlichting - dan zie je dat er procentueel meer ongelukken gebeurden met gas dan met waterstof
Voor auto’s en vrachtwagens op de openbare weg gaat dit inderdaad op, hoewel er plannen zijn om deze infrastructuur snel uit te breiden. Voor material handling is het relatief eenvoudig om een waterstofopslag en tankpunt op locatie te realiseren, zoals sommige bedrijven al doen voor LPG- of diesel. De verkrijgbaarheid van waterstof vormt in België geen probleem. Er wordt volop waterstof geproduceerd en er is een uitgebreid distributienetwerk voor waterstofgas.
Duurzaamheid is natuurlijk een belangrijke reden, maar er zijn ook echt logistieke én financiële voordelen met waterstof te behalen. Zeker bij complexe, grote logistieke operaties biedt waterstof voordelen. Batterijen zijn dan veel gedoe, moeten regelmatig onderhouden worden en vragen ook veel discipline van de medewerkers. Voertuigen op waterstof bieden dan meer gemak: ze zijn beter bestand tegen complexe processen, waarbij het veel hollen en stilstaan is.