Volvo Group Logistics Gent pionier in gebruik waterstof

In samenwerking met WaterstofNet, Toyota en een aantal andere partners gaat het Gentse Centraal Distributiecentrum van de Volvo Group het gebruik van vorkheftrucks op waterstof testen. Een primeur in Vlaanderen. Groene technologie, betere prestaties en meer uptime zijn slechts enkele van de pluspunten in dit project.

Centraal magazijn te Gent

Met een vloot van meer dan 430 voertuigen is het centraal magazijn in Gent het epicentrum van de logistieke flows binnen de Volvo Group wereldwijd. Het aftermarket distributiecentrum bevindt zich op dezelfde site als de assemblagefabriek van Volvo Trucks, langs de R4 in Gent. Het introduceren van deze technologie kan op termijn een stevige verlaging van de ecologische voetafdruk betekenen.

 

Waterstof wordt verkregen door elektroloyse van water, bij voorkeur via groene stroom. Het restproduct van waterstof na gebruik is schoon water. De productie van waterstof is dus uiterst duurzaam. Het waterstofstation wordt in deze test voorzien door WaterstofNet, een kennis- en samenwerkingsplatform van waterstofprojecten in Vlaanderen en Nederland. Toyota, samen met enkele andere partners, voorzien in vorkheftrucks met brandstofcellen om het gebruik van waterstof in de praktijk toe te passen.  

Waterstof volgende stap naar een verdere vergroening

“In Vlaanderen zijn we het eerste bedrijf dat een dergelijke test met waterstof opzet. We zien dan ook heel wat voordelen. Uiteraard is er het milieuaspect. Waterstof kan geproduceerd worden door het gebruik van groene stroom. Deze waterstofaangedreven heftrucks kunnen in enkele minuten worden volgetankt. Vandaag neemt een batterijwissel ongeveer 20 minuten in beslag,” licht Benny Declercq, Operational Support Manager, toe. “Bovendien leveren brandstofcellen constant hetzelfde vermogen, waar dat bij loodzuurbatterijen sterk terugloopt naarmate deze leeg raken. Alles samen leidt dit tot een milieuvriendelijker en efficiënter proces.”

 

Met het correcte productieproces is waterstof een volledig groene energiebron. Met de introductie van vorkheftrucks op waterstof zet de Gentse site van de Volvo Group die nu al CO2 neutraal is, een volgende stap in de verdere vergroening van haar activiteiten.

 

Wenst u meer informatie over waterstoftrucks? Aarzel dan niet om contact op te nemen! 

Contacteer ons
Alles verwijderen