Tips om ergonomisch te werken in het magazijn

In het vorige artikel hebben we de inrichting van het magazijn grondig besproken. Hiervoor gaven we een aantal tips, weet u ze nog? Naast een efficiënte inrichting is het natuurlijk ook van belang om zelf efficiënt te werken in uw magazijn. Dit vormt de basis voor ergonomie. We laten u uiteraard nooit aan uw lot over. Dit artikel biedt de basis van ergonomisch werken in uw magazijn.

ergonomisch werken in uw magazijn

Het belang van ergonomie op het werk

Orderverzamelaars en andere chauffeurs van logistiek transport verrichten meestal fysiek en arbeidsintensief werk. Vraag maar eens rond aan collega’s die heel de dag rondrijden in een magazijn. Een stijve nek, vermoeide ogen, rugklachten,… Dit zijn allemaal signalen van een slechte ergonomie op het werk. Door enkele kleine aanpassingen te doen aan de werkwijze in het magazijn, zullen niet alleen de chauffeurs gespaard worden van dergelijke klachten, maar zal de productiviteit stijgen en het ziekteverzuim dalen.

 

De juiste temperatuur en verlichting in het magazijn

Een eerste en belangrijke factor om de productiviteit en ergonomie in het magazijn te verbeteren is de temperatuur. Om de productiviteit en alertheid van de chauffeurs te verbeteren zorgt u best voor genoeg afkoeling en verluchting. Om stramme spieren en stijve gewrichten te vermijden, zorgt u dan weer best dat de temperatuur in het magazijn niet té laag is. Tussen 14 en 18°C is een goed gemiddelde.

Naast de temperatuur, is ook de verlichting in het magazijn een belangrijke externe factor die kan bijdragen of afbraak doen aan de productiviteit van de werknemers. Werken in donkere plekken vermoeit de ogen namelijk sneller, terwijl te sterke lichten hoofdpijn kunnen veroorzaken. 

ergonomisch werken in uw magazijn

Ergonomische trucks

Als het magazijn de juiste temperatuur en verlichting heeft, dient de verantwoordelijke nog slechts voor één ding te zorgen: de juiste trucks. De orderverzamelaars van Toyota beschikken bijvoorbeeld over variërende pickinghoogtes, hefcapaciteiten en masten, waardoor ze geschikt zijn voor zowat iedere toepassing, die niet alleen zullen bijdragen aan de prestaties, maar ook aan de gezondheid van de bestuurder. Zowel de laagniveau als de hoogniveau orderverzamelaars garanderen een hoge productiviteit, efficiëntie én ergonomie.

Ergonomische oplossingen voor de bestuurders

Als chauffeur kunt u echter ook enkele dingen veranderen aan uw dagelijkse routine om de ergonomie in het magazijn te verbeteren. Een eerste oplossing is bijvoorbeeld om geregeld kleine pauzes te houden om even recht te staan en het bloed sneller door het lichaam te laten stromen door de ledematen te strekken. Dit hoeft slechts enkele seconden te duren om uw lichaam opnieuw een boost te geven en zo klachten te voorkomen.

Een snellere oplossing is om geregeld van positie te veranderen en bijvoorbeeld uw hoofd af en toe draaien om de nek te strekken, even met uw armen zwaaien of trapbewegingen maken met de benen en goed door de knieën te gaan wanneer u iets opraapt of tilt van op de grond.

Tot slot voorkomt u ook best om vaak en krachtig te remmen. Niet alleen draagt dit bij tot de veiligheid van de bestuurder en mensen rondom, maar dit kan ook klachten aan de nek en onderrug voorkomen.  

Hoe optimaliseer ik het interieur van mijn heftruck?

Chauffeurs van logistiek transport verrichten meestal arbeidsintensief en fysiek werk. Door enkele kleine aanpassingen te doen aan het interieur van de heftruck, zullen niet alleen chauffeurs gespaard worden van klachten, maar zal ook de productiviteit stijgen. 

Alles verwijderen