Lean-beoordeling

Het ideale uitgangspunt voor uw lean-traject is om uw huidige situatie te laten beoordelen. Dit moet worden gedaan door een lean-expert die weet welke stappen er moeten worden gezet en advies kan geven over de ideale volgorde waarin dat moet gebeuren.

In vijf dagen voeren we de lean-beoordeling samen met u in uw vestiging uit. Tijdens de beoordeling analyseren we de resultaten van uw flows, uw leiderschap en de medewerkers die centraal staan in uw lean-systeem.

Onze beoordeling is gebaseerd op de Genchi Genbutsu-aanpak, waarbij we tijdens het hele proces nauw met u samenwerken en één van uw medewerkers te allen tijde beschikbaar moet zijn. 'Genchi Genbutsu' betekent naar de bron gaan en het met eigen ogen zien. Tijdens onze beoordeling betekent dit dat we ons op uw Gemba-processen richten omdat volgens ons daar de waarde ontstaat.

De volgende onderdelen staan in het project centraal:

- Flow: We analyseren uw materiaal- en informatieflow om onder andere uw doorlooptijd, muda (verspilling), materiaalstagnatie en knelpunten vast te stellen. Daarvoor meten we een aantal van uw processen, zodat we feitelijke en juiste gegevens krijgen over doorlooptijden, omlooptijden, takttijden, insteltijden, procesfluctuatie, enz.

- Leiderschap en management: Een succesvolle lean-implementatie begint altijd met de inzet van het management. Daarom komen we naar u toe en observeren we u terwijl u op uw gebruikelijke wijze uw processen beheert, zoals de dagelijkse meetings, de directievergaderingen en de participatie in de dagelijkse werkzaamheden. In combinatie met interviews met sleutelpersonen in uw organisatie, zoals het top- en middenmanagement, ondersteunende afdelingen en operators, krijgen we zo een uitstekend beeld van uw huidige leiderschaps- en managementsituatie.

- Medewerkers: tijdens de lean-implementatie is ons motto ‘de medewerkers staan centraal’. Door een gebrek aan betrokkenheid van de medewerkers eindigen lean-projecten eigen vaak voordat ze zijn afgerond. Lean is vanaf stap 1 teamwork en voor een succesvolle implementatie moeten de medewerkers die de processen uitvoeren, betrokken zijn.

Na de beoordeling bieden we u een rapport met het vastgestelde potentieel dat voor verbetering vatbaar is. Ook adviseren we in het kader van de beoordeling welke volgende stappen nodig zijn om uw einddoel, uw visie op het ware noorden, te bereiken. Als u ook onze ondersteuning wilt bij het implementatieproces zijn we graag bereid u volgens onze aanbevelingen te begeleiden. Over de manieren waarop we de implementatie bij onze klanten ondersteunen, kunt u meer lezen.

Als u meer informatie wilt over deze module of contact wilt opnemen met een van de lean-experts, vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terug naar Toyota Lean Academy >>

Contacteer ons Lean team

Alles verwijderen